Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – jest zbierany przez pszczoły jako wysokobiałkowy pokarm, który magazynowany jest w plastrach w postaci tzw. pierzgi. Ten sam pyłek może być wykorzystywany jako wartościowa odżywka dla dzieci i dorosłych.
Pyłek jednoodmianowy – wykazuje zróżnicowane działanie farmakologiczne w stosunku do narządów i czynności organizmu człowieka:
akacja – uspakaja, reguluje czynności żołądka,
mak polny – uspokaja, nasenny, przeciwkaszlowy,
głóg – zapobiega kruchości naczyń włosowatych,
kasztanowiec – reguluje krwiobieg tętniczy,
tymianek, macierzanka – regeneruje w zmęczeniu umysłowym,
jabłoń – przeciwzawałowy,
gryka – rozszerza naczynia włosowate, obniża ciśnienie krwi,
jeżyna – uspakaja,
rzepak – wzmacnia pracę mięśnia sercowego,
wierzba – reguluje czynności żołądka.

Najbardziej wartościowe dla człowieka składniki pyłku to: witaminy, białka, tłuszcze, substancje mineralne i hormonalne. W skład kompleksu witamin o działaniu wielokierunkowym wchodzą witaminy: A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, H, K, P, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy.

Pyłek kwiatowy jest bogaty w aminokwasy, a ich ilość jest znacznie wyższa niż w innych produktach spożywczych, np. w serach i mięsie wołowym.

Do głównych pierwiastków występujących w pyłku należą: magnez, potas, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, mangan, selen, a ich ilość zmienia się w zależności od gatunku roślin z którego jest zbierany i miejsca ich występowania.

Wskazania:

  1. Okresy zdrowienia, stany wyczerpania i zmęczenia ze spadkiem napędu psychoruchowego, niedobory witaminowe oraz osłaniająco przy leczeniu antybiotykami.
  2. Choroby przewlekłe i wyniszczające, ostre i prze-wlekłe choroby zakaźne.
  3. Dzieci: niedostateczne odżywianie z braku łaknienia, niedobór witamin i pierwiastków śladowych.
  4. Niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza i inne rodzaje niedokrwistości. Normalizacja wskaźników hematologicznych występuje najwcześniej w poziomie Fe oraz hemoglobiny.
  5. W sytuacjach złego znoszenia doustnych preparatów żelaza.
  6. Wypadanie włosów, zwiększona łamliwość i nad-mierna miękkość paznokci, pęknięcia w kątach ust.
  7. Hiperlipidemia i miażdżyca. Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów we krwi, skraca czas fibrynolizy, zmniejsza zawartość fibrynogenu oraz zmniejsza agregację płytek krwi u ludzi.
  8. Działa ochronnie i odtruwająco na komórki wątroby. Chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem toksyn bakteryjnych i wirusowych oraz trucizn (alkohol), niewydolność wątroby, stany zapalne i zatrucia wątroby.
  9. Zapalenia i przerost gruczołu krokowego.

Czas kuracji pyłkowej wymaga długotrwałego stosowania, ponieważ uzyskanie trwałego efektu jest powolne.

Dawkowanie:
Pyłek naturalny zażywamy 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczce.