Przepisy

Polecamy Państwu tradycyjne i smaczne potrawy oraz nalewki, które dzięki naszym unikalnym przepisom możecie przygotować sami! Dania i nalewki wszystko według sprawdzonych przepisów, to kolejny sposób na korzystanie z dobrodziejstw natury.

Pikantne skrzydełka

Składniki:
2kg kurzych skrzydełek
40 dag płynnego miodu gryczanego
4 duże ząbki czosnku
łyżeczka cynamonu
po łyżeczce pieprzu i ostrej papryki 
sól
2 szklanki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Rozetrzeć z solą i natrzeć skrzydełka. Miód wmieszać z pieprzem, papryką oraz cynamonem i zagotować. Skrzydełka zanurzyć w gorącym miodzie i odłożyć, by zastygł. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na ciemnobrązowy kolor.

Kurczak pieczony z miodem

Składniki:
kurczak
łyżka oleju, ząbek czosnku,1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki mielonej papryki, 3 łyżki miodu gryczanego
szczypta bazylii, łyżka mąki, 5-6 pieczarek, sól

Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na dwie części, osuszyć, natrzeć solą, olejem i czosnkiem, oprószyć papryką, odstawić w chłodne miejsce. Po 2 godzinach kurczaka polać stopionym tłuszczem, oprószyć mąką i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Gdy się zarumieni, zmniejszyć ogień, podlać kurczaka miodem wymieszanym z mlekiem. Piec dalej, podlewając wytworzonym sosem. Dodać pokrojone pieczarki i dopiec.

NALEWKI

Krupnik Polski

Składniki:
1 szklanka miodu wielokwiatowego
1 szklanka wody
1/2 l spirytusu
5-8 goździków
2 dag cynamonu
1/2 laski wanilii
2 dag skórki pomarańczowej
1/4 gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Miód zagotować z wodą, starannie zebrać pianę, dodać kilka goździków, cynamon, gałkę muszkatołową, wanilię, skórkę pomarańczową. Po kilkakrotnym zagotowaniu zastawić na chwilę, by miód nasiąknął korzeniami, przecedzić i znów zagotować. Do gorącego napoju ostrożnie wlać spirytus. Można podawać gorący.

Nalewka z kwiatu bzu czarnego

Składniki:
30 gron kwiatów bzu czarnego,
1,5l wody mineralnej gazowanej,
0,7 kg miodu akacjowego,
kwasek cytrynowy,
1,5 l. czystej wódki.

Sposób przygotowania:
30 gron kwiatów bzu czarnego zalać 1,5l wody mineralnej gazowanej. Przykryć, aby kwiaty były w wodzie. Po 24 godzinach odcedzić i zagotować otrzymany wyciąg z  0,7 – 1,0 kg miodu akacjowego (zamiennie 1 kg cukru)  i kwaskiem cytrynowym (3 płaskie łyżeczki). Ostudzić, dolać 1,5l wódki. Wymieszać i rozlać do butelek.

Jest to przepis oryginalny – dla zaawansowanych smakowo dajemy 1l wódki i 0,5 l spirytusu.